Thema Techniek
Technologie vormt de ruggengraat van je digitale weerbaarheid. Ontdek hier hoe slimme technische maatregelen jouw instelling beschermen tegen cyberdreigingen.

Veilige systemen vragen om slimme keuzes in techniek.
Informatiebeveiliging gaat verder dan beleid en bewustwording. Zonder technisch fundament blijft je organisatie kwetsbaar voor cyberaanvallen, misconfiguraties en datalekken. Van netwerksegmentatie tot e-mailbeveiliging en van wachtwoordkluizen tot versleuteling: de juiste technologie maakt het verschil tussen een incident voorkomen of achteraf moeten blussen.
Binnen het thema Techniek vind je concrete handvatten en richtlijnen voor het versterken van je digitale infrastructuur. Denk aan beveiligingsstandaarden zoals TLS, het correct instellen van netwerken en firewalls, maar ook aan tools om je weerbaarheid te testen – zoals Red Teaming of simulatie-oefeningen.
Cyberdreigingen worden steeds geavanceerder, maar dat betekent niet dat techniek complex hoeft te zijn. Op deze pagina helpen we je op weg met toepasbare kennis, handreikingen en praktijkvoorbeelden die je direct kunt inzetten binnen jouw instelling of organisatie. Of je nu je basis op orde wilt brengen of juist aan de slag wilt met geavanceerde securitytechnieken, hier vind je wat je nodig hebt.
Focusgebieden

Technische weerbaarheid
Van veilige wachtwoordkluizen tot netwerksegmentatie en e-mailbeveiliging: technische weerbaarheid draait om goed ingestelde systemen die risico’s beperken. Hier vind je praktische handreikingen en voorbeelden om jouw digitale infrastructuur veiliger in te richten.

Nieuwe technologieën
De digitale wereld ontwikkelt zich continu. Denk aan post-quantum cryptografie, zero trust en AI-gerelateerde dreigingen. In dit focusgebied ontdek je welke nieuwe technologieën relevant zijn voor jouw instelling én hoe je daar als organisatie tijdig op inspeelt.
Handreikingen Thema Techniek
Handreikingen bevatten praktische tips, voorbeelden en werkwijzen die helpen om beleid, standaarden of richtlijnen in de praktijk te brengen. Ze zijn ondersteunend van aard, niet verplichtend, en kunnen flexibel worden toegepast. Binnen het thema techniek zijn de volgende handreikingen beschikbaar.
Handreiking wachtwoorden kluis
Sterke wachtwoorden zijn niks waard als je er niet veilig mee om gaat.
Deze handreiking laat zien hoe je medewerkers op een laagdrempelige manier helpt om wachtwoorden veilig en gebruikersvriendelijk te beheren en toe te passen.
Handreiking TLS
Bescherm de digitale communicatie van je organisatie met deze heldere uitleg over het juist instellen van Transport Layer Security.
Handreiking cybersecurity configuraties in netwerken
Deze handreiking Cybersecurity Configuraties in netwerken helpt je om de tien meest voorkomende fouten te herkennen én aan te pakken. Denk aan standaard instellingen die nooit zijn aangepast, zwakke MFA-configuraties of een gebrek aan netwerksegmentatie.
Handreiking Weerstand bieden tegen ransomware
Deze handreiking Weerstand bieden tegen ransomware bouwt voort op het cyberdreigingsbeeld en de eerder gepubliceerde praktische vertalingen daarvan. In deze handreiking gaan we nog een stap verder. Aan de hand van de 'ransomware kill chain' lees je waar instellingen kwetsbaar zijn en welke praktische maatregelen je kunt treffen om de digitale weerbaarheid van jouw instelling te versterken.
Op zoek naar meer handreikingen?
Bekijk de laatste artikelen binnen het thema Techniek
Je cyberweerbaarheid verhogen? Het kan met "Van check tot hack”
Met ‘Van check tot hack’ ontdek je zwakke plekken in je cyberweerbaarheid én hoe je ze aanpakt.
Vergroot je digitale weerbaarheid in 5 heldere stappen
Werk stap voor stap aan digitale weerbaarheid met vijf basisprincipes en praktische hulpmiddelen.
Infostealer malware in opmars: zo herken en voorkom je digitale dataroof
Infostealer malware vormt een groeiende dreiging – herken de risico’s en leer hoe je schade voorkomt.
Bepaal en beheer je beveiligingsinstellingen met de Security Baseline
De Handreiking Security Baselines helpt bij het interpreteren en implementeren van statement SM.01 uit het SURFaudit Toetsingskader Informatiebeveiliging. Lees de handreiking en versterk de baseline-aanpak van jouw instelling.
Waarom een wachtwoordenkluis essentieel is voor informatiebeveiliging binnen je instelling
Veilig wachtwoorden beheren? Ontdek hoe je de juiste wachtwoordkluis kiest en implementeert.
Hoe bescherm je je instelling tegen een DDoS-aanval?
DDoS-aanvallen komen vaak voor. Het is dus belangrijk dat je je instelling hier op voorbereid. In dit artikel lees je wat je hiervoor kunt doen.

Security Expertise Centrum
Meer weten over technische weerbaarheid of nieuwe technologieën? Wij helpen je vooruit.
Van security baselines tot quantumvraagstukken: we bieden kennis, tools en ervaringen die aansluiten bij jouw technische realiteit. Neem contact op of bekijk de tools die je direct kunt inzetten.
Mail sec@surf.nl