Ga terug naar Leveranciers risico management

Handreiking Weerstand bieden tegen ransomware

Verklein stap voor stap de kans op en impact van gijzelsoftware in jouw instelling

Ransomware is en blijft de meest impactvolle cyberdreiging voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen. In de praktijk blijkt dat aanvallers steeds sneller en gerichter toeslaan. Wat kun je als instelling doen om besmetting te voorkomen, vroegtijdig te detecteren én schade te beperken?

Ransomware blijft wereldwijd een van de grootste cyberdreigingen – met ingrijpende gevolgen voor instellingen, hun dienstverlening en reputatie. Ook in het Nederlandse onderwijs en onderzoek is het risico reëel en urgent. Maar wat kun je als instelling concreet doen om te voorkomen dat je systemen en gegevens gegijzeld worden?

In de handreiking Weerstand bieden tegen ransomware vind je praktische en technische maatregelen die helpen om ransomware-infecties te voorkomen, sneller te detecteren en de schade te beperken wanneer het toch misgaat.

Deze handreiking bouwt voort op het Cyberdreigingsbeeld 2024 en de eerder gepubliceerde praktische vertaling daarvan. Maar gaat ook een stap verder: aan de hand van de zogeheten ransomware kill chain krijg je per fase (zoals phishing, laterale beweging, exfiltratie of afpersing) inzicht in waar je organisatie kwetsbaar is – én wat je daar concreet aan kunt doen.

Download deze handreiking en versterk de digitale weerbaarheid van jouw instelling.

Download

Weerstand bieden tegen ransomware

Update 29-04-2025 versie 1.1: meerdere wijzigingen doorgevoerd in alle hoofdstukken.

pdf 1.15MB

Lifecycle status

Up to date
Productiedatum 22/03/2024
Geüpdatet op 29/04/2025

Contact

Vragen over deze control neem contact op via onderstaande button.

Naar contact pagina