Hoe weet je dat je slachtoffer bent geworden van cybercriminaliteit?
Naarmate de technologie voortschrijdt, nemen ook de methoden die cybercriminelen gebruiken om slachtoffers te maken toe. Bewustwording is hierbij essentieel,
In dit artikel bespreken we verschillende indicatoren waarmee medewerkers binnen de instellingen kunnen vaststellen of ze het doelwit zijn geworden van cybercriminelen. Als zij deze signalen begrijpen, kunnen ze direct actie ondernemen om hun bestanden en gegevens te beschermen.
Ongebruikelijke accountactiviteit
Een van de belangrijkste tekenen dat je slachtoffer bent geworden van cybercriminaliteit is het opmerken van ongewone activiteit op je online accounts. Denk hierbij aan onbevoegde aanmeldingen, onbekende IP-adressen of wijzigingen in accountinstellingen die je niet hebt gemaakt. Als je dit opmerkt, is het essentieel om snel te handelen.
Onverwachte financiële transacties
Als je onverwachte financiële transacties opmerkt, zoals geldopnames of aankopen waar je geen toestemming voor hebt gegeven, is dat een duidelijk teken dat je financiële gegevens gestolen kunnen zijn. Houd je bank- en creditcardafschriften goed in de gaten voor verdachte activiteiten en meldt dit onmiddellijk bij je bank
Onbevoegde toegang tot rekeningen
Als je merkt dat je niet meer kunt inloggen op je rekeningen of meldingen ontvangt dat je wachtwoord is gewijzigd zonder dat je het weet, is dat een sterke aanwijzing dat iemand ongeautoriseerde toegang tot je rekeningen heeft gekregen. In zulke gevallen is het cruciaal om je wachtwoorden te wijzigen en tweefactorauthenticatie in te schakelen om een extra beveiligingslaag toe te voegen.
Verdachte e-mails of berichten
Phishing e-mails en berichten zijn veel gebruikte tactieken door cybercriminelen om mensen te verleiden tot het verstrekken van gevoelige informatie of het klikken op schadelijke links. Wees voorzichtig met e-mails of berichten waarin om persoonlijke informatie wordt gevraagd of die er verdacht uitzien. Klik niet op koppelingen of download geen bijlagen van onbekende bronnen.
Malware-infecties
Als je apparaten trager werken dan normaal, vaak crashen of ongewone pop-upadvertenties weergeven, kan dit een teken zijn van een malware-infectie. Malware kan je privacy en veiligheid in gevaar brengen, waardoor cybercriminelen toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens. Cybercriminelen kunnen je apparaten gebruiken als onderdeel van een botnet om illegale activiteiten uit te voeren zonder dat je het weet. Houd je besturingssystemen en applicaties up-to-date om kwetsbaarheden te minimaliseren. Installeer antivirussoftware van goede kwaliteit en voer regelmatig scans uit om malware te detecteren en te verwijderen.
Veranderingen in systeeminstellingen
Als je onverwachte veranderingen in uw systeeminstellingen opmerkt, zoals gewijzigde favorieten of nieuwe browserextensies, is het essentieel om dit verder te onderzoeken. Cybercriminelen kunnen deze instellingen gebruiken om je internetverkeer om te leiden of gevoelige informatie te verzamelen. Controleer je systeeminstellingen regelmatig om er zeker van te zijn dat ze niet zijn gewijzigd.
Onverklaarbaar gegevensverlies
Plots en onverklaarbaar gegevensverlies kan een teken zijn van cybercriminaliteit. Als je merkt dat belangrijke bestanden of documenten verdwenen zijn, is het belangrijk om de oorzaak te onderzoeken. Kwaadwillenden kunnen je gegevens verwijderen of versleutelen als onderdeel van een cyberaanval. Maak regelmatig back-ups van uw bestanden om de gevolgen van gegevensverlies tot een minimum te beperken.
Ongebruikelijke activiteiten op je social media accounts
Als je ongewone inlogpogingen, berichten, of vriendschapsverzoeken ziet op je social media-accounts, kan dit erop wijzen dat je account is gehackt. Cybercriminelen kunnen toegang krijgen tot je sociale-mediaprofielen om malware te verspreiden, spam te versturen of persoonlijke gegevens te ontfutselen. Schakel verificatie met twee factoren in en controleer uw accountinstellingen regelmatig op ongeautoriseerde wijzigingen.
Identiteitsdiefstal
Slachtoffer worden van identiteitsdiefstal is een ernstig gevolg van cybercriminaliteit. Als je meldingen ontvangt over onbekende rekeningen die op jouw naam zijn geopend, kredietaanvragen die worden afgewezen, vanwege verdachte activiteiten of ongeautoriseerde leningen die onder jouw identiteit zijn afgesloten, is het zaak om onmiddellijk actie te ondernemen. Neem contact op met de relevante autoriteiten en financiële instellingen om de identiteitsdiefstal te melden en je krediet te beschermen.
Onbekende apparaten op je netwerk
Als je merkt dat er onbekende apparaten zijn aangesloten op je thuis- of werknetwerk, kan dit duiden op onbevoegde toegang. Cybercriminelen kunnen toegang krijgen tot je netwerk om je internetverkeer af te luisteren of andere kwaadaardige activiteiten uit te voeren. Controleer regelmatig je netwerkapparaten en gebruik sterke wachtwoorden en encryptieprotocollen.
Vreemd gedrag van uw online contacten
Als u ongewone berichten of e-mails ontvangt van je contacten die vreemd lijken te zijn, kan dit een teken zijn dat hun accounts gehackt zijn. Cybercriminelen gebruiken gahackte accounts vaak om vrienden, familie of collega's van het slachtoffer aan te vallen. Neem contact op met de persoon via een alternatieve methode om hun identiteit te verifiëren en hen op de hoogte te stellen van de verdachte activiteiten.
Ransomware-berichten
Als je berichten op je apparaat tegenkomt waarin om betaling wordt gevraagd in ruil voor het ontgrendelen van je bestanden of het herstellen van de toegang tot je systeem, is er waarschijnlijk sprake van een ransomware-aanval. Ransomware versleutelt je gegevens, waardoor ze ontoegankelijk worden totdat er losgeld wordt betaald. Vermijd het betalen van losgeld en meld het incident aan de wetshandhavingsinstanties en je instelling.
Als je vermoedt dat je slachtoffer bent geworden van cybercriminaliteit, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen om jezelf te beschermen.
Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:
Wijzig je wachtwoorden voor alle online accounts.
- Schakel authenticatie met twee factoren in voor extra veiligheid.
- Neem contact op met je bank om ongeautoriseerde transacties te melden.
- Voer antivirusscans uit op je apparaten om malware te detecteren en te verwijderen.
- Door proactief te zijn en deze maatregelen te nemen, kunt je de schade van cybercriminaliteit beperken en je persoonlijke gegevens beschermen.
Wil je weten wat je kunt doen als je slachtoffer bent geworden van cybercrime?
Dat lees je op de pagina Eerste hulp bij cybercrime door op de onderstaande button te klikken.